Dry needling

Dry needling is een Westerse methode met acupunctuurnaalden gebaseerd op de theorie en therapie van  Travell & Simons en wordt gebruikt om met een acupunctuurnaald chronische pijnklachten, uitstralende pijnen en lokale spierspanning / verkrampingen te behandelen. Deze behandelmethode integreer ik in de al eeuwenlang toegepaste Chinese acupunctuurtechnieken eclectisch* in mijn praktijk.

De Travell & Simons theorie

Deze theorie (myofasciale pijn en functiestoornissen) gaat ervan uit dat er in spieren -heel lokaal- spiervezels in een verkrampte toestand blijven. Daardoor kunnen zij een bron zijn van pijn, pijnuitstraling of kan zelfs een hele keten van spiergroepen beïnvloed worden. Deze myofasciale triggerpoints (MTP) behandel je door in de spier met een acupunctuurnaald het zogenaamde release fenomeen op te wekken. Hierdoor verdwijnt de lokale verkramping en de pijnuitstraling.
Travell injecteerde lidocaine (verdovend middel) in het MTP of maakte gebruik van coldspray en rekte tegelijkertijd de spier op.

Mijn kennis op het gebied van dry needling

Bij de bekende acupuncturist Mark Seem volgden ik in 1997 diverse cursussen. Hij introduceerde een behandeltechniek van het spier- en peesapparaat als een fusie tussen Traditionele Chinese Geneeskunde, technieken van Kiiko Matsumoto en eigen inzichten.

In 2003 volgde ik een cursus muscle injuries (spierletsel) bij de arts Lu Dong-Hou. Hij introduceerde een eigen indrukwekkende techniek om MTP te ontspannen. Met wetenschappelijk spierweefselonderzoek toonde hij aan dat er na deze behandeling binnen de spiervezelsamenstelling normalisering van de spiervezelstructuur optreedt.

In 2012 en 2013 volgde ik een zeer uitgebreide en gedegen theoretische en praktische opleiding westerse DRY NEEDLING bij Myofasciale Painseminars te Groningen. Deze opleiding is gebaseerd op de de Travell en Simons theorie en praktijk. De opleiding heb ik afgesloten met het behalen van een diploma.

Mijn eclectische benadering

  • De techniek van het behandelen van MTP wordt al eeuwen toegepast in de Chinese en Japanse acupunctuur. De verklaring wordt in een heel andere context geplaatst dan in de westerse geneeskunde.
  • De benadering moet ook geplaatst worden binnen de traditionele zienswijze. Waarom geneest de persoon niet zelf? En wat kan je er aan doen om dit te begeleiden en te voorkomen dat terugval ontstaat? Dus behandel je niet alleen de tak maar ook de wortel van de aandoening.
  • De bovenstaande MTP-technieken vul ik aan met acupunctuur / kruiden / moxa en cupping voor het herstel van het algemene energieniveau.

Deze methode wordt tegenwoordig ook toegepast door sommige fysiotherapeuten. Zij behandelen de patiënt vanuit westerse, anatomische en neurofysiologische principes. Dit in tegenstelling tot de Traditionele Chinese Geneeskunde, die de mens centraal stelt (fysiologisch, psychologisch en de sociale context). Zeer gedegen acupunctuurervaring is een absolute voorwaarde om patiënten te behandelen volgens deze methodiek.

 *eclectisch betekent: het beste uitkiezend uit tal van ziens- en werkwijzen.

Een afspraak maken