Traditionele Chinese kruiden

De Traditionele Chinese Geneeskunde maakt gebruik van onder andere kruiden. Het bestaat uit zeer ingewikkelde recepten en formules, waarmee patiënten al ruim 2000 jaar behandeld worden.

De essentie van de Traditionele Chinese Kruidengeneeskunde ligt in de kunde om een kruidenformule samen te stellen die is aangepast aan de disharmonie van de individuele patiënt. Zo’n speciale formule is uniek en voor de patiënt op maat gemaakt. Als een spiegel die de disharmonie van de patiënt weerspiegelt.

Elk Chinees kruid heeft een specifiek effect op de energie van het lichaam. De keuze van deze kruiden binnen een formule is helemaal gebaseerd op de bovenbeschreven filosofie en denkwijze. Chinese kruiden kunnen zowel samen met acupunctuur of als afzonderlijke behandelwijze worden toegepast.

Traditionele Chinese kruidengeneeskunde nader bekeken

Binnen de kruidengeneeskunde worden middelen gebruikt van dierlijke, minerale of plantaardige oorsprong. Chinese kruidenmedicijnen komen in meerdere vormen voor.

De ruwe kruiden zijn moeilijk te bereiden en de kwaliteit ervan is niet goed gestandaardiseerd. Omdat er bij onjuist gebruik vervelende bijwerkingen kunnen ontstaan is het belangrijk om nooit zelf kruidenpreparaten te kopen en zonder goede begeleiding te gebruiken. Consulteer hiervoor altijd een goede therapeut of arts. Zij adviseren u met kennis van zaken en werken – samen met u – op een verantwoorde manier aan een zo spoedig mogelijk herstel, waarbij uw klachten verdwijnen.


Meer informatie over de preparaten die binnen de traditionele Chinese kruidengeneeskunde worden gebruikt vindt u op de website van het Institute for Traditional Medicine.
Een duidelijk voorbeeld van een kruidenformule is . U leest niet alleen de samenstelling van de formule, maar krijgt er ook de bijbehorende toelichting bij.