Behandeling

Een acupunctuurbehandeling is een toepassing vanuit de traditionele Chinese diagnostiek. Kenmerkend is de holistische benadering van de mens als totaal. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en in voortdurende interactie met de omgeving. Een ziekte is niet een op zichzelf staand verschijnsel, maar een gevolg van een verstoord evenwicht in de hele mens.

Onderwerpen


Acupunctuurbehandeling

Een acupunctuurbehandeling kan uit diverse technieken bestaan. Naast acupunctuur pas ik ook moxeren, cupping en het plaatsen van verblijfsnaalden toe.

Een acupunctuurbehandeling bestaat uit het plaatsen van hele dunne naalden in de acupunctuurpunten. Deze punten bevinden zich over het hele lichaam en variëren in diepte. Tijdens het plaatsen van de naald voelt u een minuscuul prikje als de naald de huid passeert. Op het moment dat de naald het acupunctuurpunt bereikt voelt u een klein schokje. Dit fenomeen heet het bereiken van Qi.


Intakegesprek

Het intakegesprek neemt ongeveer 30 tot 45 minuten in beslag. In dit gesprek ga ik uitvoerig in op uw klachten. Daarbij komen ook andere onderwerpen aan de orde die (mogelijk) verband houden met uw symptomen en klachten.

 • Klachten en ziekten uit het verleden.
 • Eventuele andere klachten.
 • Reacties op bepaalde situaties.
 • Psychische, emotionele en sociale aspecten.

Vaak stel ik vragen die voor uw gevoel niets met uw klacht te maken hebben.

Al deze informatie geven mij een beeld van een eventuele disbalans tussen yin en yang, de organen, 5 transformaties (elementen), meridianen, energie, bloed etc. Dit alles is een zoektocht naar een patroon binnen uw klachten, reacties en de sociale context waarin u zich bevindt. Gezien en beoordeelt vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Na het intakegesprek volgt een aanvullend diagnostisch onderzoek vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde.


Onderzoek

Belangrijk aanvullend diagnostisch onderzoek vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde vindt plaats na het intakegesprek.

Dit onderzoek bestaat uit:

 • De polsdiagnose
  Hierbij voel ik de polsslagader op diverse kwaliteiten. Ik voel met drie vingers in drie lagen van de polsslagader naar het evenwicht tussen 6 yin en 6 yang organen.
 • De tong
  Ik bekijk de tong, waarbij ik let op kleur, vorm en beslag. De tong wordt gezien als de spiegel van de interne organen en deze zie je op bepaalde gebieden van de tong terug.
 • Het indrukken van bepaalde ‘acupunctuurpunten’
  Deze punten bevinden zich op de buik of op andere plaatsen van het lichaam. Dit geeft informatie over tekort, teveel of stagnatie van energie in meridianen of organen.

Gesprek en onderzoek leiden tot een diagnose vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Aan de hand hiervan stel ik een behandelplan op en geef ik informatie over de tijdsduur en het te verwachten resultaat van de acupunctuur- of kruidenbehandeling.


Een afspraak maken

Voor het maken van een afspraak kunt u het Afspraakformulier invullen.


Vraag en antwoord

Minimaal. Op het moment van het passeren van de huid voelt u een minuscuul prikje. Omdat de naalden zo dun zijn (0,20 mm) voelt u er vrijwel niets van. Als de naald op het acupunctuurpunt komt voelt u een tweede prik/sensatie.

Ja, de naalden worden eenmalig gebruikt. Het zijn wegwerpnaalden die na gebruik via een apotheek worden vernietigd. Deze naalden voldoen aan de strengste wettelijke hygiëne normen.

Nee. Omdat de naalden zo dun zijn zal het niet bloeden. Zeer zelden komt er wel eens een klein blauw plekje voor.

Dit is volledig afhankelijk van de klacht waar u mee komt.
Als voorbeeld:

 • burned-out die al jaren aanwezig is zal geleidelijk verdwijnen. Pas na een aantal behandelingen voel je meer energie.
 • acute gordelroos zal snel reageren op de behandeling.

Na 6 behandelingen vindt een evaluatie plaats om te zien of het effect voldoet aan de verwachtingen.

Mijn anatomische kennis en acupunctuur kennis is volledig om goed en deskundig de acupunctuurpunten te kunnen vinden en aan te prikken. Acupunctuur is vooral een harmoniserende behandelmethode, wat aangeeft dat  het energieniveau geleidelijk zal normaliseren.
Traditionele Chinese kruiden kunnen wel eens een specifiek effect hebben.

Als voorbeeld: Bij ernstige psoriasis moet er hitte worden verdreven uit het lichaam. Hiervoor worden kruiden gebruikt die dit bewerkstelligen. Het voorspelde effect zal zijn dat de stoelgang wat losser wordt. Dit is het gewenste effect en het teken dat de hitte via de stoelgang uit het lichaam verdwijnt.

Het effect is dus niet nadelig maar gewenst en zal van te voren aan u worden meegedeeld.