Acupunctuur is gericht op het herstel van de energiebalans in het lichaam. Disbalans uit zich in lichamelijke klachten. Een acupunctuurbehandeling herstelt de balans waardoor de klachten verdwijnen. Naast Chinees wetenschappelijk onderzoek toont ook westers wetenschappelijk onderzoek de werkzaamheid van acupunctuur aan.  

Yin-Yang theorie

Acupunctuur vergroot de natuurlijke weerstand, vermindert pijn en verhoogt de energie. De Yin-Yang theorie is het uitgangspunt van deze behandeling.
De patiĆ«nt wordt behandeld door naalden te plaatsen op specifiek daarvoor uitgekozen acupunctuurpunten op het lichaam.
Deze punten staan in relatie met een aangedaan lichaamsdeel of -stelsel. Het vinden van deze acupunctuurpunten vereist ervaring en een gedegen kennis van de anatomie (lichaamsbouw) en van het verloop van speciale banen (meridianen) die vol levensenergie door ons lichaam stromen.

Meridianen

Er zijn twaalf hoofdmeridianen die ieder met een eigen orgaan corresponderen. Zes yin-meridianen die overeenkomen met yin-organen zoals hart, longen, milt en lever. De zes yang-meridianen komen overeen met (holle) organen als de maag, dunne en dikke darm en urineblaas. Iedere baan - meridiaan - begint of eindigt aan een hand of voet. Op iedere meridiaan ligt een groot aantal acupunctuurpunten. Het prikkelen van deze punten versnelt de genezing. Door verschillende technieken kan een acupuncturist via de naalden energie aan het lichaam toe- of afvoeren om de harmonie in het lichaam te herstellen.